ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA

"A KUTYA AZ EGYETLEN A VILÁGON, AKI JOBBAN SZERET TÉGED SAJÁT MAGÁNÁL"

BACH VIRÁGTERÁPIÁK, VIRÁGESZENCIÁK GYÓGYÍTÓ HATÁSA NEM CSAK KUTYÁKNAK, NEKÜNK EMBEREKNEK IS KIVÁLÓAN ALKALMAZHATÓ. 

 Bach virágterápia kontra homeopátia

   Különbségek és hasonlóságok

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mi a különbség a bach virágterápia és a homeopátia között, mivel a két terápiás módszer első ránézésre egyformának tűnik.

Homeopátia és a Bach virágterápia összehasonlítása:

A homeopátia a gyógyszerekkel történő regulációs terápia egyik formája, amely a szervezet önszabályozását serkenti és irányítja, az életerőt támogatja a gyógyulás folyamatában.

A homeopátiás orvoslás tehát természetes gyógyszereket alkalmazó olyan tudomány, amely a fizikai anyagok (ásvány, növény, állat stb.) nagyon kicsi mennyiségét felhasználva támogatja a test saját védekező rendszerét, öngyógyító képességét.

A homeopátia alkalmazása során az alábbi alapvető dolgokat szükséges figyelembe venni:

  • A gyógyszerek nagyon kis mennyiségben történő alkalmazása.
  • A gyógyszerk kiválasztása a hasonlósági szabály elvét követi.
  • A felhasznált szerek minél alaposabb ismerete.
  • A tünetek felismerése és rangsorolása.
  • A gyógyulási folyamat megértése.
  • A homeopátia határainak és kockázatainak figyelembe vétele.

A Bach-virágterápiát legtöbször a homeopátiával szokták összehasonlítani, azok hasonlósága és keletkezése, a szerek elkészítésének módja miatt. Edward Bach írásaiban többször utalt rá, hogy az eszenciák bár részben hasonlóak, mégsem tekinthetőek homeopátiás szereknek, hiszen már előállításukban is különbözik, nem is számítva az alapelveket.

A homeopátia alaptételének számító „hasonló a hasonlót gyógyítja" elv ugyanis egyáltalán nem érvényesül a Bach- virágterápia esetén. 

 Az alapvető hasonlóságokat és különbségeket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk.

Természetesség

Mindkét módszer a szerek elkészítéséhez természetes anyagokat használ fel, amíg a homeopátia legtöbb szerét az ásványvilág, növényvilág és az állatvilág alapanyagaiból állítják elő (alapjában véve már  többnyire bármiből készíthető szer), addig az Edward Bach által leírt módszer csak többnyire vadon élő növények virágait használja fel. Kivételt képez a forrásvíz, amely minden eszencia alapja is egyben, de önmagában is hatalmas gyógyító potenciált hordozó gyógyír.

· Hígítás - potenciálás.Mind a homeopátiánál, mind a Bach virágterápiánál történik hígítás, amelynek során az eredeti anyagot oldatba viszik, gyakran már olyan mértékben, hogy az oldatban a kiindulási anyag egyetlen molekulája sem található meg. A homeopátiában a hígításon kívül a gyógyszerkészítés folyamán a potenciálás műveletét is elvégzik, amely segítségével a dózisok minimalizálása és a hatékonyság növelése érhető el. Ez már a Bach virágterápiában nem ismeretes, csak a hígítás. Az eszenciák hatása nem mennyiségi kérdés és a mennyiség növelésével nem növelhető a szer hatékonysága, ahogy azt a homeopátiás szereknél láthattuk, hiszen ott a különböző magas potenciák, eltérő hígítások, különféle hatásokat érnek el.

Nem elfogadott módszerek

A tudományos (egzakt, anyagra irányuló) vizsgálatok hiányossága, a hatásmechanizmus tisztázatlansága miatt a mai akadémikus orvoslás nem fogadja el sem a homeopátia, sem a Bach-virágterápia létjogosultságát.

 · Holisztikus szemlélet

Mindkét terápiánál a vizsgálat tárgya valójában az egész ember és nem csupán a fizikai tünetek összessége, bár a homeopátiánál ennek is jelentős szerepe van az egyes gyógyszerképek elkülönítésében. Ezzel már a különbség is megfogalmazható, hiszen a Bach virágterápia egyáltalán nem fordít figyelmet a testi tünetekre, a betegségek súlyosságára.

 · Esetfelvétel

A homeopátiás anamnézis (esetfelvétel) során sokkal részletesen kitérnek a családban előforduló betegségekre, az eddig előforduló panaszokra, valamint a fizikai tünetek jellegzetességére, amíg a virágterápia csak a pillanatnyi lelkiállapotra koncentrál, semmi mást nem tart lényegesnek csak a személyiség jellembeli torzulásait és a lelki megnyilvánulásait.

 · Szerek száma

A homeopátiás szerek száma végeláthatatlan, hiszen bármiből elő lehet állítani őket. Ma jelenleg 3-4000 körüli törzskönyvezett homeopátiás szer ismeretes a Bach virágterápia 38+1 (vészcsepp v. életmentőcsepp) eszenciáival szemben. A gyógyírek kiválasztása a Bach virágterápiánál jóval egyszerűbb, de a szerek kombinálásával nagyszámú variációra van lehetőség.

 · Szakértelem

A homeopátia gyógyító művészete kellő körültekintést, a gyógyítás elvének és a felhasznált szerek gyógyszerképének minél alaposabb ismeretét, valamint hivatásszerűen végezve orvosi diplomát igényel (legalábbis hazánkban).

A Bach virágterápia alkalmazásához nincs szükség sem orvosi végzettségre, sem különleges képességekre, csak a 38 eszencia alapos ismeretére, valamint jó megfigyelő képességre. (ez a homeopátiánál is alapkövetelmény éppen úgy, mint a nagyfokú empátia).

 „Semmilyen orvosi tudásra nincsen szükség. A betegség milyensége sem fontos. Személyiségünk testünk legérzékenyebb része, s ezáltal a legjobb vezető a szükséges gyógyír kiválasztásában. Nem maga a betegség számít, csakis az, hogy milyen módon hat a betegre." (Edward Bach, Szabadkőműves előadás 1936 október)

 · Szerek tesztelése és polaritása

A homeopátiás szerek egyik óriási előnye, hogy a szerek tesztelését nem állatokon és nem betegeken, hanem egészséges önkénteseken végzik. Amit a szer előidéz és okoz, azt meg is tudja gyógyítani. Minden szer kétarcú, mert gyógyszer és méreg is lehet egyaránt. A gyógyító hatás a gyógyszerbetegség (egészséges embereken a szedés által előidézett betegség) tanulmányozásával állapítható meg. 

A homeopátiás eljárás során az oldatba vitel és potenciálás hatására az anyag polaritása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy ha valami például normál körülmények között (feldolgozatlan formában) mérgező, akkor magas hígítási fok elérésével megszüntethető a káros hatás és előhozható a gyógyító erő, amely benne rejlik.

Dr. Bach a homeopátiás eljárással készült gyógyszerek hatékonyságát nem találta elég megfelelőnek, nem volt elégedett a szerek polaritásával (ugyanazon szer betegít és gyógyít egyaránt; egy szer lehet orvosság és méreg is).

Amit keresett annak túl kellett mutatni a polaritáson. A napsütéses módszer felfedezésével megoldotta a problémát, hiszen a bohócvirág képes a félelmekkel teli embernek támaszt és enyhülést hozni, de egy egészséges embert nem tesz bátortalanná. 

  • Akut és krónikus betegségek

A homeopátia megkülönböztet heveny és krónikus lefolyású, súlyos és kevésbé súlyos, eseti és alkati betegségeket, amelyeknek megfelelően gyakran a kiválasztott szerek hígítása (D, C, M, LM) és potenciája (1-1000) is eltérőek, míg a Bach virágterápia csak az adott, pillanatnyi állapotot veszi figyelembe, így a homeopátiánál sokkal rugalmasabban és közvetlenebbül tud a betegekhez és a betegség különböző fázisaihoz alkalmazkodni. A szerek csekély számával pedig a választás könnyedségét biztosítja.

 · A szerek által előidézett kezdeti rosszabbodás

A homeopátiás szer mennyisége és csekély volta miatt közvetlenül a bevétel után enyhe rosszabbodás léphet fel. Ez az akut betegségek esetén nagyon jó jel, mert a gyógyszerválasztás helyességét mutatja. Ha a reakció erőteljesebb, akkor a potencia vagy a dózis nem volt megfelelően kiválasztva.

Ez a kezdeti rosszabbodás jóval ritkábban nyilvánul meg a Bach eszenciák alkalmazása során.

 A Bach-eszenciák hatása más gyógyszerekre

Az elmúlt hetven év tapasztalata alapján elmondható, hogy a hagyományos orvosi gyógyszerek, és az egyéb természetgyógyászati készítmények nem befolyásolják a virágeszenciák hatását, és a virágkoncentrátumok sem rontják le más gyógyszerek működését.

Alkalmazásuk nagy előnye, hogy bármilyen terápiás módszer kiegészítésére is kiválóan alkalmasak. 

 Online tünettár, alkalmazott virágeszencia  listázása:

Ábrándozás

  • Ínszalag, jerikói lonc

 Aggódás

Lásd még: félelem

Ha túlzottan fél attól, hogy szeretteivel valami baj történik: vörös vadgesztenye

Ha attól fél, hogy szerettei már nem szeretik őt, és elhagyják: katángkóró

Ha jól körülírható, meghatározható dolgok miatt aggódik: bohócvirág

Ha azon aggódik, hogy piszkos lesz, vagy fertőzést kap: vadalma


Agresszió, harag, düh· A magyal a legfontosabb eszencia olyan negatív érzelmekre is, mint az utálat, féltékenység, gyanakvás stb.· Sértettség, és keserűség állapotában: fűzfa· Ha ingerlékeny, vagy türelmetlen másokkal, vagy mások lassúságával szemben: nebáncsvirág· Túlzott kritika és intolerancia esetén: bükkfa· Ha kudarca miatt magára haragszik:forrásvíz , erdeifenyő· Ha mérges, mert mások nem tartják be az utasításait, vagy ellentmondanak neki: szőlő· Ha azért mérges, mert más embereknek másfajta elképzelésük, hitük, vagy véleményünk van: vasfű· Kontrollálatlan dühkitörések esetén: cseresznyeszilva 


Akaratgyengeség, nem tud érvényesülni· Ha nem tud nemet mondani, és ezzel saját igényeit elhanyagolja: kisezerjófű· Ha nem világos előtte, hogy mit is kezdjen az életével: rozsnok· Ha kevés akaratereje van, hamar feladja a dolgokat: tárnics· Ha tudja, mihez kezdjen, de hagyja magát elbizonytalanítani: diófa· Ha bűntudata van, mert kimutatta az akaratát: erdeifenyő· Ha fél a vitáktól, inkább elkerüli a konfliktusokat: bohócvirág , apróbojtorján


Alkalmazkodás· Az új helyzethez való alkalmazkodást segíti: diófa


Állóképesség hiányaLásd: kitartás hiánya 


Álmodozás· Iszalag , jerikói lonc


Antiszociális, társaságkerülő· Ha nehezen teremt kapcsolatot másokkal: békaliliom· Ha könnyen megsértődik, és nehezen felejt: fűzfa , katángkóró , hangafű· Ha szégyenlős, félénk: bohócvirág , vörösfenyő , szikárka


Apátia Lásd: érdektelenség 


Aszkéta· Túlzott önsanyargatás, dogmatikus önfegyelem: forrásvíz , tölgyfa


Alázatosság (túlzott)· Ha túlzottan alázatos, hagyja, hogy mások kihasználják: kis ezerjó fű


Álmatlanság, alvási zavarok· Alvási nehézségek az állandó, visszatérő gondolatok miatt: fehérvirágú vadgesztenye· A gyermekek nem akarnak egyedül maradni, sötétben elaludni, mert félnek: rezgőnyár· Rémálmok, éjszaka felébred, és nem tud visszaaludni: rezgőnyár 
Bánat (szerelmi)· Barát, partner, házastárs elvesztése felett érzett bánat: ernyős madártej· Ha bánatát vidám álarc mögé rejti: apróbojtorján· Ha a visszatérő gondolatok nem hagyják nyugodni: fehér vadgesztenye· Ha a múlton bánkódik: jerikói lonc· Mély kétségbeesés esetén: szelídgesztenye· Ha a bánat mellé pesszimizmus társul: tárnics· Ha az önbizalma romokban hever: vörösfenyő· Keserűség, megbántottság esetén: fűzfa· Ha bánatában egyedül szeretne lenni: békaliliom 


Barátságtalanság Lásd: Kapcsolatteremtési nehézségek 


Behódolás· Ha aláveti magát mások akaratának: kisezerjófű· Ha a behódolást félelem okozza: bohócvirág , vörösfenyő


Beletörődés· Ha fásult, lemondó, és csak sodródik az eseményekkel: vadrózsa


Birtoklási vágy· Ha a körülötte élő embereket különböző manipulációval magához köti, önmagát pedig nélkülözhetetlenné teszi mások számára: katángkóróBizalmatlanság· Ha úgy érzi, mások ellene szervezkednek: magyal· Ha irritált és bizalmatlan, mert jót akart, de félreértették: fűzfa


Boldogtalanság· Ha csalódott és csüggedt: tárnics· Ha minden ok nélkül tör rá a boldogtalanság érzése: vadrepce· Ha úgy érzi, nem találta még meg élete célját: rozsnok· Ha nincs önbizalma és a gyengesége miatt boldogtalan: vörösfenyő· Ha bűntudatot érez valamivel kapcsolatban: erdeifenyő· Ha úgy érzi, hogy nem kap elég figyelmet és szeretetet: katángkóró


Bosszúvágy· Magyal , fűzfa , katángkóróBűntudat· Állandó önostorozás, bűntudat és lelkiismeretfurdalás esetén: erdeifenyő


Bátorság hiánya· Általánosan a bohócvirág körülírható félelmekre, a rezgőnyár pedig megmagyarázhatatlan balsejtelmekre és félelmekre használható.· Ha gyenge akaratú, nem mer ellentmondani, így könnyen kihasználják: kisezerjófű· Önbizalomhiány esetén: vörösfenyő· Ha egy traumatikus esemény hatására lett bátortalan: ernyős madártej· Ha direkt elkerüli a konfliktusokat, mert nem akar belemenni a vitákba: apróbojtorján· Ha könnyen elcsügged: tárnics 
 Lásd még bizonytalanság


Becsvágy, nagyravágyás, nagyra törés (túlzott)Lásd: dominancia 


Bizonytalanság· Ha nem bízik a saját véleményében, és másokhoz fordul tanácsért: kékgyökér· Ha bizonytalan, főleg ha két dolog között kell választani: szikárka· Ha rengeteg ötlete és elképzelése van, de bizonytalan, mert nem tudja, mit kezdjen az életével, célkitűzései nem világosak: rozsnok· Ha szkeptikus, kételkedő, és az első sikertelenség hatására elbizonytalanodik: tárnics· Ha feladta a reményt, és kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy helyzete valaha is megváltozik: sülzanót· Ha nem tudja, hogyan fogja az előtte álló napot átvészelni: gyertyán· Ha palástolni akarja bizonytalanságát: apróbojtorján· Ha hagyja, hogy mások elbizonytalanítsák: diófa· Ha bizonytalan a múltban elkövetett hibák miatt: erdeifenyő , jerikói lonc· Ha a félelmei miatt bizonytalan,: bohócvirág· Ha fél, hogy rosszul dönt: bohócvirág· Ha fél a változástól: diófa, bohócvirág· Ha túlságosan függ valakitől: vörös vadgesztenye


Büszkeség· Békaliliom , hangafű


Céltalanság· Ha már nem lát értelmet semmiben, lemond mindenről, apatikus: vadrózsa· Valójában nem tudja merre indoljon sok mindenbe belefog, célkitűzései nem világosak: rozsnok


Csapongás· Gondolatokban, tettekben, hangulatban: szikárka


Csodálat, rajongás· Ha túlságosan rajong más emberekért, próbálja utánozni őket: kékgyökér· Ha közben irigy, féltékeny: magyal· Ha egy eszméért rajong, majdnem fanatikusan: vasfű


Dominancia, uralkodás· Ha mások felett uralkodik, és rájuk erőlteti saját akaratát: szőlő· Ha túl lelkes, vagy fanatikus saját hitével kapcsolatban, és az elképzeléseit másokra erőlteti: vasfű· Ha manipulálja, játszmákkal irányítja családját, vagy környezetét: katángkóró· Ha mindig ő szeretne a középpontban lenni: hangafű


Durvaság· Elszenvedett: ernyős madártej, vörösfenyő· Félelem a durvaságtól: bohócvirág, napvirág


Duzzogás· Ha duzzog, mert nem kapja meg másoktól, amit akar, ha nem kap elég elismerést, figyelmet, vagy szimpátiát: katángkóró, hangafű· Ha kesereg, mert méltánytalanul kezelték, igazságtalanok voltak hozzá: fűzfa


Döntésképtelenség, bizonytalanság Lásd: bizonytalanság  


2/1

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 108
Heti: 497
Havi: 2 337
Össz.: 1 265 024

Látogatottság növelés
Oldal: BACH VIRÁGTERÁPIÁS KEZELÉS 1.
ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA - © 2008 - 2018 - kisspitz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: fiu puli kutyanevek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »