ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA

"A KUTYA AZ EGYETLEN A VILÁGON, AKI JOBBAN SZERET TÉGED SAJÁT MAGÁNÁL"

NÉMET KISSPITZ FAJTA LEÍRÁS


Származási hely: Németország
Eredeti neve: Deutscher Kleinspitz
Angol neve: Germain Miniature Spitz
Eredet: Mintegy 150 évvel ezelőtt már jól ismerték
Eredeti feladata: Mindig is társként tartották

denisz_01_kerettel.jpg

TESTE: Rövid, vízszintes háta, mély mellkasa és enyhén felhúzott a hasa. A mérsékelten hosszú farok magasan tűzött és a többi spitzhez hasonlóan gyűrűbe görbítve kissé féloldalasan a háta fölé hajlítja. Mérsékelten hosszú lábai masszívak és egyenesek. Mancsai kicsik a macskáéra hasonlítanak.

FEJE: A fej közepes nagyságú, felülről nézve az orr felé keskenyedik. Az orrnyeregnek ideális esetben egyenesnek kell lennie, a stop pedig mérsékelt. Ajkai feszesek. A kicsi háromszögletű fülek magasan egymáshoz közel tűzöttek és felállóak. A spitzek harapása ollószerű.
Marmagassága: Az ideális marmagasság 26 cm de mindkét irányban lehet ettől 3 cm eltérés.
Testtömege: 3 - 4 kg

SZŐRZETE: A kisspitz szőrzete hosszú felálló fedő szőrzet és sűrű aljszőrzet borítja. A gallér a vállak szőrzete hosszabb, mint a test más részei és teljesen el is áll a bőrtől. A combok és a farok szintén hosszabb szőrzetűek. A pofát, a füleket, a lábak elülső részét és hátulsó részének alját rövid szőr borítja. A spitzek szőrzete nem lehet hullámos.

SZÍNEI: A következő színek megengedettek: fehér, barna, fekete, narancssárga és a farkas szürke. Krém, a krém - árnyalt, a narancs - árnyalt, a fekete - rőt és a foltos. A foltosnak fehér alapszínűnek kell lennie, a fekete, barna, narancs és szürke foltoknak az egész testen meg kell jelennie. A szemeknek minden szín esetében sötétnek kell lenniük.

Vérmérséklete:

JELLEME: A spitzek elven, vidám, mozgékony és energikus kutyák. Meglehetősen értelmesek nagyon szeretnek tanulni. Gazdájukhoz hűségesek de nem erőszakosak. Éberek és szeretnek ugatni. A spitzek pontosan tisztában vannak gazdájuk birtokának határaival és egyedül nem nagyon merészkednek ki onnan.

TÁRSAS VISELKEDÉSE: Általában jól kijön a fajtársaival és a nála nagyobb kutyákkal, de ha egy másik (sokkal) nagyobb kutya megtámadja őt vagy erőszakosan viselkedik vele, néha elfeledkezik szerény méreteiről. Az ilyen egyedeket gazdájuknak kell megvédenie - saját maguktól. Gyerekekkel jól kijön; toleráns. A háziállatokkal például macskával való együttélése probléma mentes. Idegenekkel szemben többnyire éber, számára mindig a család az első. Felnőttkori viselkedését nagyon meghatározza a kezdeti szocializáció, melyet már kis korban következetesen el kell kezdeni.

Általános gondozási tudnivalók
Szőrzetápolási igénye: Dús szőrzete ellenére a spitzek meglepően kevés gondozást igényelnek. A spitzek szőrzete ugyanis olyan jellegű, hogy nem tud összegubancolódni. Az északi fajtákhoz hasonlóan, aljszőrzettel és fedőszőrzettel is rendelkeznek. Hetente elég alaposan átkefélni egy sűrű fémfogú kefével a szőrzetet. Amit egy óvatos fésülésnek kell követnie. A túl gyakori vagy alapos kefélés nem ajánlott mivel kárt tehet az aljszőrzetben. Vedlés idején ajánlott kétnaponta átkefélni és átfésülni a szőrzetét, hogy az elhalt szőrszálak ne akadályozzák az új szőrszálak növekedését. Karmait rövidre kell vágni, és rendszeresen szükséges ellenőrizni a fogait - főként a hátsó zápfogakat, hogy nem fogkövesek-e. Javallott a végbél környékén lenyírni a szőrzetét, hogy a végtermék ne ragadjon bele a kutya szőrébe.

TANÍTÁS: A spitzek könnyen nevelhetők. Értelmes kutyák és könnyen megtanulják az új parancsokat. A kisspitz kevés hibájának egyikeként említhető meg, hogy nagyon hangosan csahol. Már egészen kis koruktól arra kell szoktatni őket, hogy csak néhányat vakkantsanak, amikor valami történik ( megszólal a csengő, látogatók érkeznek) majd maradjanak csendben. Következetes és egyértelmű neveléssel az ilyen zavaró ugatás is elkerülhető. A szocializáció időszakát jól kell felhasználni: a fiatal kiskölyköket a gazdájuk a lehető legtöbb helyre vigye magával, hogy nyugodt fesztelen körülmények között szokhassanak hozzá a különböző állatokhoz, emberekhez, gyerekekhez. Ezáltal a kölykök nyugodt kiegyensúlyozott felnőtt kutyákká fejlődhetnek, amelyek magabiztosan reagálnak a különböző hatásokra.

MOZGÁSIGÉNYE: A kisspitz beéri naponta néhány rövid sétával, ha emellett rendszeresen lehetőséget kap a kertben való játékra, szaladgálásra. Ha a gazdája a hosszabb sétákat kedveli, azt sem bánja: örömmel vele tart oda is. Nem számít neki, hogy hova mennek, a belváros forgatagában éppoly szívesen sétál, mint az erdőben vagy a mezőn. Kiváló az alkalmazkodó képessége, így a lakásban is jól érzi magát. A spitzek egyik nagy előnye, hogy nem csavargó természetűek, nem hajlamosak a szökésre, s a póráz nélküli sétáltatás során is a gazdájuk mellett maradnak.

ALKALMAZÁSA: Kizárólag társként tartják. 


Forrás: http://www.kutya-tar.hu
97 számú FCI fajtastandard (1998)
Esther Verhoef: Nagy kutyaenciklopédia (Glória Kiadó 2002)
Szinák János, Veress István: A világ kutyái (Axon Kfg., 1989
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 48
Tegnapi: 108
Heti: 504
Havi: 2 344
Össz.: 1 265 031

Látogatottság növelés
Oldal: KISSPITZ FAJTA LEÍRÁS
ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA - © 2008 - 2018 - kisspitz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: fiu puli kutyanevek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »