ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA

"A KUTYA AZ EGYETLEN A VILÁGON, AKI JOBBAN SZERET TÉGED SAJÁT MAGÁNÁL"

Mit tegyünk ha hasmenése van a kutyusnak?


A legfőbb, hogy nem kell megijedni, amikor hazavisszük a kutyust a stressztől, környezetváltozástól is lehet 1-2 napig hasmenése. Azonban fordítsunk nagy figyelmet a kicsi székletére. Ha folyékonyabb a széklete, hagyjunk ki 1-2 etetést, majd főtt rizst adjunk a neki amíg nem lesz formás a széklete. Ha nem múlik el, forduljunk állatorvoshoz, aki a megfelelő gyógyszert, antibiotikumot felírja számára! Fontos a kezelés, hiszen hamar legyengül a kicsik teste.


Mi okozza a hasmenést?


Maga a hasmenés nem tekinthető önálló betegségnek, sokkal inkább számos kiváltó ok következtében kialakuló tünetnek kell tekintenünk. Ha az alapbetegség nem súlyos, a hasmenés is rendszerint egyszerű kezeléssel, rövid idő alatt megszüntethető. Sajnos egyes esetekben a háttérben álló ok igen súlyos, és így a kialakuló hasmenés sem kezelhető.

Milyen súlyos lehet a kutyák hasmenése?


Attól függően, hogy komoly megbetegedésről, vagy csak egyszerű gyomorrontásról van szó, a tünetek nagyon változatosak lehetnek. A hasmenés mellett jelentkező egyéb jelek közül például az alábbiak utalhatnak komolyabb betegségre:
Gyakori hányásNagyfokú étvágytalanságFájdalmas, felhúzott hasLázLevertségVéres vagy vízszerű bélsárA hasmenés gyógykezelése során a legfontosabb a súlyos folyadék és tápanyag veszteség megelőzése, ugyanis ha ez nem történik meg, még az enyhébb hasmenés is könnyen a kutya kiszáradásához vezethet. Ez főleg kistestű kölyökkutyákban következhet be rövid idő alatt.


Milyen vizsgálatokkal deríthető ki a hasmenés eredete?


Ha a hasmenés mellett a fentebb olvasható tünetek is fennállnak, a kiváltó ok kiderítéséhez lehetséges, hogy szükséges néhány kiegészítő vizsgálat elvégzése is. Ezek közül, ha általános (több szervrendszert érintő) betegségre van gyanú, elsősorban a vérvizsgálat lehet fontos. Emellett a bélsár laboratóriumi vizsgálata, hasi ultrahang vizsgálat, esetleg endoszkópos vizsgálat válhat szükségessé a hasmenés eredetének meghatározása érdekében.
A legtöbb esetben azonban a probléma nem ennyire súlyos, a hasmenés hátterében gyakran csak enyhébb vírus vagy baktériumfertőzés áll. Emellett gyakori, hogy etetési hibák , így hirtelen tápváltás, túl sok fűszeres, zsíros étel, illetve a séta közben a földről felvett különféle "finomságok" okoznak átmeneti hasmenést. Egyes érzékeny, ideges típusú kutyáknál az utazással, kiállítással, ismeretlen helyre kerüléssel járó stressz következtében is kialakulhat enyhébb-súlyosabb hasmenés.
Ritkábban fordul elő, de okozhat hasmenést súlyos parazitafertőzöttség is. Ez elsősorban kölyökkutyák és elhanyagolt, rossz kondíciójú állatok esetében jelentkezik.


Hogyan kezelhető a hasmenés?


Ha a tünetek alapján állatorvosa csak enyhébb betegségre gyanakszik, elegendő lehet a hasmenés csökkentése, és a szervezet öngyógyító folyamatainak elősegítése. Ebben az esetben a kezelést az alábbi irányelvek szerint folytatjuk:


A hasmenés enyhítésére szolgáló gyógyszerek: ezeket csak az állatorvos által ajánlott adagban és ideig ajánlott alkalmazni, ugyanis rendszerint a bélmozgások gátlásával fejtik ki hatásukat. Használatuk a hasmenés egyes eseteiben káros lehet, mivel így a béltartalomban lévő toxikus anyagok kiürülése a csökkent bélmotilitás következtében lelassul.Bélnyálkahártya bevonók, toxin megkötő gyógyszerek: használatukkal a beleket bélelő érzékeny nyálkahártyaréteg irritációját csökkenthetjük, illetve a termelődő bomlástermékeket közömbösíthetjük.Speciális diéta: a hasmenés kezelésének egyik sarkalatos pontja a kímélő eleség etetése legalább néhány napon át. Kaphatók ilyen célból készített gyári tápok is, de a diéta házilag is elkészíthető például sovány csirkehúsból és főtt rizsből. Az ásványi só veszteség ellensúlyozása céljából ajánlott a kutyát csapvíz helyett átmenetileg szénsavmentes ásványvízzel itatni, sőt, a langyos kamillatea is segíti a gyógyulást (próbáljuk meg kevés mézzel megédesíteni, ha kutyánk nem hajlandó üresen meginni). A kutya teljes gyógyulásáig mindenképpen kerüljük a csontos, zsíros eleség illetve a tejtermékek etetését. A gyógyulás után a megszokott eleségre való visszaállás is mindig fokozatosan történjen.Antibiotikumok: alkalmazásukra a gyomor-bélrendszer bakteriális fertőzései esetén van szükség.Probiotikumok : a hasmenés során a bél normál baktériumflórája károsodik, illetve az antibiotikumok a "rossz" baktériumok mellett azokat is elpusztíthatják, melyek a kiegyensúlyozott bélműködés szempontjából igen fontosak. A probiotikumokkal a normál bélflóra mielőbbi visszaállítását segíthetjük elő. Már kaphatók olyan kombinációs készítmények, melyek a baktériumok mellett fontos vitaminokat és speciális ellenanyagokat is tartalmaznak, ezzel is elősegítve a gyógyulást.A fent ismertetett kezelés hatására a hasmenésnek néhány napon belül nagymértékben csökkennie kell. Ha a kutya állapota nem javul a megfelelő mértékben, kérjük mindenképpen keresse fel ismételten állatorvosát. Ebben az esetben ugyanis további vizsgálatok válhatnak szükségessé, hogy megtaláljuk a probléma okát, és kedvence mielőbb meggyógyulhasson.


Forrás: http://www.palavet.hu és internet 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 108
Heti: 534
Havi: 2 374
Össz.: 1 265 061

Látogatottság növelés
Oldal: KISKUTYA HASMENÉSE
ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA - © 2008 - 2018 - kisspitz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: fiu puli kutyanevek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »