ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA

"A KUTYA AZ EGYETLEN A VILÁGON, AKI JOBBAN SZERET TÉGED SAJÁT MAGÁNÁL"

etetes_banner.jpg

A KISKUTYA ETETÉSE


A kiskutyának hasonlóan mint mi, VÁLTOZATOSAN kell étkeznie. A kutya nem csak húsevő, étrendjének a hús csak a felét tegye ki. Jó minőségű kölyök száraz tápot és konzervet vegyünk neki!


ROMLOTT ÉTELT SOHA NE ADJUNK NEKI!


Mindig legyen friss vize!


7 - 10 hetesen mit egyen a kiskutya?


Kérdezzük meg a tenyésztőtől mit evett a kutyus, feltétlen azzal kell etetni mert különben hasmenése lesz! Később átállhatunk másik tápra a következőképpen: fele fele arányban adjuk a régi tápot az újjal. Majd naponta csökkentve a régi táp adagját és növelve az újat, míg végül csak az új tápot kapja.


10 - 12 hetesen mit egyen a kiskutya?


Kaphat a táp mellett zöldséget, rizst, sovány húst. A lényeg, hogy étrendjét változatosan állítsuk össze.


EGY NAP HÁNYSZOR ESZIK A KISKUTYA?


Amikor hozzánk kerül minél többször etessük meg. Sokat ne adjunk neki, tíz percig hagyjuk előtte majd vegyük el. Még nem tudja mennyi elegendő számára. A kezdeti 4 -5 etetést 3 x etetés válthatja majd fel. 18 hónapos korától napi kétszeri etetés elegendő számára.


MIKOR ADHATUNK CSONTOT NEKI?


Három hónapos korában, ha már jól táplálkozik, ez legyen csirkenyak. Csöves csontot, például csirkecomb csontot még felnőtt korában sem adjunk neki, mert szilánkosra törik és átszúrhatja a beleit, belső vérzést halált okozhat!


TEJET IHAT-E A KUTYA?


A tej nem kutyának való, hasmenést okoz! NE adjunk tejet neki! A legideálisabb a tiszta víz.


INNI MENNYIT ÉS MIKOR KAPJON?


Ha nem beáztatott tápot adunk neki, akkor nagy gondot kell fordítani az ivásra. Tartózkodási helyének több pontjára is helyezzünk el itató tálakat, amíg meg nem szokja hol a víz. Evés után mindenképpen kínáljuk meg egy kis vízzel. Fontos, hogy a vize mindig tiszta és friss legyen.  


MÉG NÉHÁNY TANÁCS AZ ETETÉSRŐL


Kiegyensúlyozott, proteinből (fehérje), rostból, vitaminokból álló étrendre van szüksége. Háztartási hulladékok nem elegendőek ahhoz, hogy kellő testsúlya és erős izomzata legyen.

Jó minőségű táppal etessük kutyánkat, hiszen gyermekünk sem csak virslin és párizsin nő fel! A Darling, Friskies, Chappi ugyan neves tápok, de tele vannak színezékkel, tápértékük nem magas!

Legmegfelelőbb a vegyes etetés: Az alapvető táplálék legyen száraztáp/konzerv, és hetente egyszer főzzünk neki (farhát, csirkeszárny, házi maradék).

A kutyaeledel három csoportra osztható:

  • Állati, mint a hús, a hal és a tojás
  • Növényi, mint a gabonafélék, olaj és a zöldségek
  • Ásványi anyagokban gazdag, mint a csontliszt és a mész

A kutyáknak mindhárom csoportból kell kapnia, de különböző mennyiséget.. Durván számolva 1/4 - 1/3 legyen állati eredetű, a maradék növényű eredetű és az ásványi anyag. Az állati eledel tartalmazzon jó minőségű fehérjét, zsírt, ásványokat, zsírban oldódó vitaminokat és nyomelemeket.

Hús: A legtöbb fehérje a sonkában (22%) és a legtöbb zsír az oldalszalonnában (35%) található. A húsmadarak és a nyúlhús soványabb, mint a disznó, a birka és sertés húsa. Az ásványi anyagok tartalma kiegyenlítetlen a húsban: foszforba gazdag és kalciumban szegény. Annak ellenére, hogy a kutya egyszer ragadozó állat volt, nem jó, ha csak húst eszik, főleg az ásványi anyagok, nyomelemek és rostok hiánya miatt. A virsli sok zsírt és kevés ásványi anyagot, illetve vitaminokat tartalmaz. Ezért ez inkább jutalomfalat, min az étrend része legyen!

Máj és vese: A kutya szereti a nyers májat és vesét (de jobb, ha megfőzzük), de nagyobb adag májtól hasmenése lesz. A máj és vese kevés zsírt, relatív sok fehérjét és sok zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Sok májat se adjunk kutyánknak, mert hipervitaminozis („túlvitaminozás") lép fel. A májnak és a vesének, de különösen a májnak magas a vas, réz és cink tartalma.

Vér: A vérnek magas a fehérje és vas tartalma. Kevés zsírt tartalmaz. Könnyen emészthető, de nem népszerű, ha nincs megfőzve. Megfőzve vagy sütve a legjobb. Fehérjeszegény eledelhez jó pótlék.

Csont: A csont a kutyák klasszikus tápláléka. A csontnak is van egy bizonyos tápértéke és 30 % az ásványi tartalma. Ha túl sokat adunk kutyánknak, akkor székrekedést is okozhat, mert nehezen emészthető. Több mint 10 g csont/testkg már komoly gyomorproblémákat okozhat. A zsírtartalom a csont típusától függ. A csont fehérje tartalma nem túl jó minőségű a kutyák számára. Az éles, valamint a csöves csontok veszélyesek, megkarcolják, kivágják a kutya nyelőcsövét, gyomrát, beleit (véres széklet)! Ha gyorsan, habzsolva eszik, csak puha, könnyen rágható csontot adjunk neki!

Hal és halliszt: A kutyák általában szeretik a halat. A hal egészséges és könnyen emészthető eledel. Ha megfőzzük, akkor kutyánk jobban tudja hasznosítani a belőle származó vitaminokat és a vasat, illetve a főzésnél elpusztulnak az élősködők. Csak szálka nélküli halat adjunk, mert a macskákkal ellentétben nekik a torkukon akad! Soha ne adjunk nyers édesvízi halat a kutyának, mert galandférget tartalmazhat, ami átjuthat a kutyánkba. Ezenkívül vannak olyan anyagok a nyers halban, amelyek csökkentik a belek képességét a vas és B-vitamin felvételére.

Tejtermékek és sajt: A tej egészséges és finom, de nem megszokott termék egy kutya számára. Több 3-6 hónapos kutya laktóz érzékeny (hasmenésük lesz, és gázokat termelnek). A savas tejtermékek, mint az aludttej és a joghurt jobb a kutyának, mert kevesebb laktózt tartalmaznak. A sajtok kiválóak egy kutya étrendjében, mivel nem tartalmaznak laktózt. Zöld penészes sajtot ne adjunk, mert halált is okozhat!

Tojás: A tojás jó táplálék. Nyers tojásfehérjét viszont nem ajánlatos adni túl nagy mennyiségben, mert avidint tartalmaz, amely gátolja a B-vitamin felvételét. A tojássárgáját adhatjuk nyersen vagy megfőzve is. A sárgája sok, többször telített zsírsavakat tartalmaz. A tojás héja jó kalciumforrás (porrá összetörve), viszont diszpláziás kutyánál kerüljük a túlzott kalcium bevitelt.

Zsír: A zsír jó energiaforrás, főleg, ha nagy energia igénye van kutyának. Ezen kívül a legtöbb zsír könnyen emészthető és még jó ízű is.

Gabonafélék: Növényi élelmiszerekre azért van szüksége a kutyának, hogy zsírt és szénhidrátokat vegyen magához. A kutyáknak általában rizst, kukoricát, búzát, zabot, tésztát szoktak adni. A gabona termékek könnyen emészthetőek, ha megfelelő módon elkészítjük, kivéve a zab, mert annak a héjában van a tápértéke, amit a kutyák nem tudnak olyan jól hasznosítani, mint a többi gabonafélét. Azoknak a kutyáknak, akinek érzékeny gyomruk van, a fényezett főtt rizs kiváló (de a nyers rizs több vitamint tartalmaz). A különböző gabonaféléknek változó a tápértékük,de a közös nevező az, hogy alacsony ásványi tartalmuk van és kevés fehérjét tartalmaznak. Ezek nem sokoldalú fehérje források, így az összfehérjéből max. 1/3 legyen a gabonaféle. Az E-vitamin tartalom magas a gabonákban, ha még korpa is van benne, akkor még vízben oldható vitaminokat is tartalmaz.

Kenyér: A friss kenyér tésztává alakul a kutya gyomrában és erjedni kezd. Ha túlzottan átsült a kenyér, akkor is nehezen emészthető. Tápérték szempontjából se tökéletes, kevés energiát és rossz minőségű fehérjét tartalmaz, de azért lehet adni a kutyának egy keveset (belerakva a táplálékba). Az összes fehérjéből max. az 1/3 legyen kenyér eredetű.

A búzacsírák zsírt, többször telített zsírsavakat és E-vitamint tartalmaznak. Túl sok rostot nem kaphat a kutya, így búzakorpa is adható mint rost, maximum 0,3 g/kg testsúly/nap. Ezek a termékek kevésbé jó minőségű fehérjét tartalmaznak.

Borsó, bab, kukorica: E hármat, valamint káposztát és hagymát ne adjunk kutyánknak, különösen, ha nagytestű, mert belehalhat!

Gyökértermés: A krumpli egy kiváló eledel, amelyet a kutyák általában szeretnek is és könnyen emészthető. Fontos, hogy jól megtisztítsuk a krumplit és levágjuk a zöld részeket, csírákat is, hogy elkerüljük a solanint, amely a krumpliban található mérgező anyag. A krumpl túl kevés fehérjét tartalmaz ahhoz, hogy egyetlen tápként adjuk. Ne legyen több mint 60%-a az eledel szárazanyag tartalmának. Kevés zsírt és ásványi anyagot, de sok K-,B- és C-vitamint tartalmaz.

A répa nyersen is könnyen emészthető, adható a kutyáknak főzve vagy nyersen is kis hozzászoktatás után, de max. 20 g répa/kg testsúly/nap. A répa sok könnyű szénhidrátot és cukrot tartalmaz. A benne lévő betakarotin A-vitaminná alakul át.

Zöldségek: Kisebb mennyiségű zöldséget is adhatunk a kutyának (saláta,uborka,paradicsom), de ne felejtsük el, hogy a kutya nehezen tudja emészteni a rostokat. Kis mennyiségben a zöldségben található rostok jót tesznek a kutya beleinek és vitaminban gazdagok. De ne legyen több,   mint 5% a táplálék szárazanyag tartalmának.

Zsír: A növényi zsír sok energiát ad. Az összes növényi olaj jó energia forrás és jól emészthető is. Az oliva olaj kifejezetten egészséges.

Ásvány gazdag eledel: Fontos, hogy ne adjunk túl sok ásványi anyagot kutyánknak,mert ezzel kárt okozhatunk. Ásványokban gazdag eledel például: csontliszt, mész, különböző tabletták, illetve általános táplálék élelmiszerek. Ezért olvasd el mindig a kutyaeledel és táplálék kiegészítők összetételét! Ne adjunk olyan készítményeket, amelyek dupla annyi ásványi anyagot tartalmaznak, mint amennyire a kutyánknak szüksége van. Például teljes értékű táp+valamilyen ásványi készítmény vagy teljes értékű táp+nagy mennyiségű állati csont.

Széklet: Vannak kutyák, akik eszik a székletet, hogy miért, azt nem tudja senki. Egy teória az, hogy még van valami táplálék a székletben.

Fű: A füvet szeretik a kutyák, és egymástól is látják, megtanulják, hogy füvet kell enniük. Ha több rostra van szükségük, ha szomjasak (nincs víz a közelben)vagy ha stresszes, akkor is eszik füvet, úgy mint amikor az emberek rágyújtanak. A fű csillapítja a szájüregben és a torokban (garatban) is kialakult kellemetlenségeket. Ha a kutyák ki akarják üríteni gyomruk tartalmát, vagy ég a gyomruk, akkor is füvet esznek.

Csokoládé: A kakaó a csokoládéban teobromint tartalmaz. Az embernek könnyű stimuláló, mint a koffein, de a kutyák ezt az anyagot nem tudják feldolgozni, így a csoki méreg számukra.


Ne etessük agyon a kutyát, mert elhízott kutyát nagyon nehéz lefogyasztani, sokkal nehezebb, mint az embert! Ne tömjük mindenféle finomsággal a családtagjaink háta mögött, pláne, ha ők is ezt csinálják a hátunk mögött :)! Dicséretként lehet jutalomfalatokat adni, de nem kell túlzásba vinni, mindenért adni, csak akkor, amikor tényleg megérdemli!


Forrás: internet, http://www.arvacska.huetetesi_kep_konzervek.jpg


etetesi_kep_szaraztap_.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 61
Tegnapi: 108
Heti: 517
Havi: 2 357
Össz.: 1 265 044

Látogatottság növelés
Oldal: KISKUTYA ETETÉSE
ELADÓ KISSPITZ KISKUTYÁK HONLAPJA - © 2008 - 2018 - kisspitz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: fiu puli kutyanevek - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »